Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

You would go?

Βιώνεις καταστάσεις , ίσως και καθημερινά, που απορείς αν δεν το εύχεσαι κιόλας, πως θα ήταν η κατάληξη "αν..". Σκέφτεσαι την τροπή που θα είχε η ζωή σου αν σε ένα  συγκεκριμένο γεγονός είχες πράξει διαφορετικά από τα πεπραγμένα.   Αλήθεια, έχει νόημα να μετανιώνεις για την εξέλιξη, για αυτό που βιώνεις  διότι δεν έπραξες κάτι , κάπου , καποτε, που θα το άλλαζε προφανώς;
                Ο Hugh Everet
t έδωσε πρώτος την μια ερμηνεία περί "πολλαπλών κόσμων" με βάσιμα στοιχεία και όχι απλά βασιζόμενος στην φαντασία ή το χάος που σου προκαλεί το ατένισμα του νυχτερινού ουρανού.   Είναι αρκετά ιντριγαδόρικο, για μένα τουλάχιστον , να πιστεύω ότι πολλά έγιναν αλλιώς και οδήγησαν αλλού. Ενδεχομένως σε κάποιο άλλο σύμπαν, οι θαλάσσιες ανεμώνες ποτέ να μην έχασαν τα σκήπτρα του πιο ευφυούς οργανισμού στον πλανήτη, ή  "κάπου" αλλού οι πλατυέλμινθες να έχουν φτάσει σε σημείο που να έχουν τη μορφή όπως τόσο φοβερά  έχει δώσει ο Frank Herbert  στο Dune.             Πιθανότατα και για καλή τους τύχη κάποιοι κόσμοι να μην έχουν γνωρίσει το σπίλωμα από τα ίχνη του ανθρώπου. Ή να στάθηκαν τόσο τυχεροί που  εκεί  όχι απλώς να είχε τη λογική που θεωρούμε ότι έχουμε, αλλά και να έπραξε βάσει αυτής.
                Πρόσφατα έπειτα από παρότρυνση μια φί-λης, είδα το "
another earth" . Μια ταινία με αρκετή τροφή για σκέψη η οποία μέσα από ένα υπέροχο σημειολογικό γεγονός -που δε μοιάζει εφικτό αν μη τι άλλο με τη γνώση που έχουμε μέχρι σήμερα,  την ύπαρξη ενός αντικατοπτρικού μας κόσμου να σε τοποθετεί σε μια κατάσταση επανεξέτασης ,ίσως, και γιατί όχι απελευθέρωσης από τις τύψεις και τα "μακάρι να μην είχα κάνει αυτό" ή "αχ και να είχα ακολοθήσει το τάδε" blahblah.  Η αίσθηση  ότι κάπου αλλού ,κάποιος σαν και σένα, έπραξε διαφορετικά, και ίσως όχι μόνο μια φορά, προσωπικά τουλάχιστον με βοηθά να ξεπεράσω  το κεφάλαιο "τύψεις" .Ή καλύτερα το υποκεφάλαιο "κλάψιμο μοίρας" από το κεφάλαιο "τύψεις".
                Το να αναρωτηθείς αν έπραξες κάτι "σωστά" ή αν τελικά και πώς επηρέασε εσένα και τους γύρω σου αυτό, είναι δόκιμο , και μάλιστα κάτι που υποχρεούμαστε να κάνουμε, αλλά  για να διαμορφώσουμε τον δικό μας κώδικα ηθικής ή και για να βελτιώσουμε τα επόμενα βήματα μας.  Μια "λάθος" στιγμή ή απόφαση, πρέπει να μας είναι χρήσιμη μέχρι εκεί όπου θα  την χρησιμοποιήσουμε για να μην την επαναλάβουμε. Αν φτάσει στα όρια της ψύχωσης   ουσιαστικά θα αποτελέσει τροχοπέδη όχι για τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν μια διαφορετική εκτίμηση ΤΟΤΕ, αλλά για το ΤΩΡΑ.
 Σαφώς δεν  υποστηρίζω το σκεπτικό του να μην σε νοιάζει τίποτα και κανένας, αν και είναι μια οπτική που καλώς ή κακώς συνάδει με τον ανθρώπινο εγωισμό. Τα πράγματα είναι απλά καθώς προχωράς.
           Κάνεις λάθη. Τα διορθώνεις. Πέφτεις. Σηκώνεσαι. Λυπάσαι. Χαίρεσαι. Κλαις. Γελάς. Θυμώνεις. Συγχωρείς. 
Αν παραμείνεις στις "περιττές" προτάσεις,  θα καταλήξεις-
literally-,  και θα είσαι μόνος και προφανώς μονός/περιττός. 
                Πώς κολλάς στα πρώτα  κομμάτια;
                Από επιλογή.  Και μη μου πεις ότι δεν είναι επιλογή σου.  Τα περισσότερα πράγματα              αποτελούν κυήματα των επιλογών μας ,έμμεσα ή άμεσα.
                Πώς συνεχί-ζεις στα επόμενα ;
                Γκεσ γουάτ.! Από επιλογή. Από επιλογή για το  αν τα πρώτα θα τα αφήσεις άλυτα   ή αν θα  δώσεις λύση.

    Επιλογή α;   Η Ζωή ολάκαιρη είναι μια επιλογή.
 Αλλά επειδή μου ρθαν στο μυαλό πιθήκια και σπόγγοι ας βάλω μια άνω τελεία καθώς δεν υπάρχει
 καμία συνοχή ξανά. Ίσως  κάποιος άλλως εγώ να τα πήγαινε καλύτερα στην έκθεση και να είναι και 
συγγραφέας ,ποιος ξέρει;

Πάντως να ξέρετε, τα  λάθη είναι για να γίνονται και το στόμα για να χαμογελάει .. 
So ;)




2 σχόλια:

  1. Σε ένα παράλληλο σύμπαν ο εαυτός σου είναι σταρχιδιστής, δεν έχει ιδέα από blog και γράφει το "άλλως" με όμικρον :P
    Αν έχεις δει την ταινία "The Butterly effect" τότε θα ξέρεις ότι δεν έχει νόημα να γυρνάς πίσω το χρόνο(???) και να προσπαθείς να αλλάξεις τα πράγματα. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Roll with the changes baby. Κάτι θα πάρεις από το κάθετι.
    Και για να αποκτήσει νόημα επιτέλους αυτό το σχόλιο, συμφωνώ με όσα γράφεις! Καλή συνέχεια! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα χει αρκετή ποιητική αη/οιδία φαίνεται ;)

      Καλός ο κούτσερ, αλλά δε νομίζω να το βάσισαν σε επιστημονικές μελέτες.. μια άποψη είναι αυτή. αλλάά..
      Σαφώς roll with the changes, όμως διαφωνώ όσον αφορά τη φράση και εννοώ " Ότι είναι να κάνεις, θα γίνει."
      Μπορεί να πάρεις το "θε" να γίνει και το κάτι, τα πάντα.
      καλό απόγευμα!!

      Διαγραφή